PIENEN KIRJAPUODIN LUKUVINKIT

Jokiranta julkaisee joka kuukausi Pienen Kirjapuodin perustajan Katri Tuomisen kirjoittaman lukuvinkin. Käy myös lukemassa Katrin neuvot kirjan valitsemiseen ja lukuharrastuksen aloittamiseen!

Mukavia lukuhetkiä!


Helmikuu 2020

Jenny Colgan: Uusia lukuja ja onnellisia loppuja

Pimeimpään vuodenaikaan ilmestyi kuin tilauksesta skotlantilaisen kirjailijan Jenny Colganin ensimmäinen suomennettu romaani Uusia lukuja ja onnellisia loppuja. Kuten nimestä voi päätellä, kysymyksessä on viihdyttävä kirja, jolla pääsee ihanasti irti arjesta.

Teksti on sujuvaa ja juoni hyvin rakennettu. Kirjojen maailmassa ollaan ja siinä mielessä ikävästi todellisuudessa kiinni, että kirjakauppoja ja kirjastoja suljetaan Englannissakin. Varsinkaan Skotlannin maaseudulla ei ole saanut kirjoja mistään vuosikausiin, joten kun työttömäksi jäänyt kirjastovirkailija Nina saapuu pikkukylään kirjoja täynnä olevan kiertävän kirjakauppa-pakettiautonsa kanssa, alkaa hyviä asioita tapahtua – myös ihmissuhderintamalla.

Kirja on ylistys kirjallisuudelle, lukeville ihmisille, hyvin kerrotulle tarinalle ja kirjakaupallekin. Naantalilainen kirjakauppias löysi siitä uskonvahvistusta itselleen, nyt kun Pieni Kirjapuoti muuttaa isommasta kaupungista pikkukaupunkiin, jossa ei ole ollut kirjakauppaa enää moneen vuoteen. Ja tulipa muutama oivallus henkilökohtaiseen elämäänkin! Lämmin suositus tilanteeseen, jossa tarvitaan juonivetoinen, reipashenkinen, hyvin kirjoitettu tarina tavallisista ihmisistä. Lukija, joka on pitänyt Jojo Moyesistä, pitää myös Jenny Colganista.


Syyskuu 2019

Petri Tamminen: Musta vyö
Antti Rönkä: Jalat ilmassa

Antti Rönkä Petri Tamminen musta vyö

Lukemista rakastavalle on aina tapaus, kun lempikirjailijalta ilmestyy kirja. Joskus vastaan tulee pienoisia pettymyksiäkin, mutta tällä kertaa kirjakauppiaalle osui napakymppiin Petri Tammisen uutuus Musta vyö. Pidän Tammisen taidosta kirjoittaa lyhyesti mutta silti niin runsaasti, että rivien välitkin huokuvat ajatuksia ja tunnelmia. Musta vyö kertoo omakohtaisesti isän kuolemasta, tai paremminkin sen kokemisesta aikuisen pojan maailmasta käsin. Ollaan kuolemanpelon syövereissä, aikuistumisen pelossa (viisikymppisenä!) ja äidistäkin on huoli, mutta selviytyä pitää. Ja Tamminenhan selviytyy – onnistuen siinä samalla kirjoittamaan ison määrän erittäin hienoja aforistisia lauseita.

Petri Tamminen käyttää omaa elämäänsä materiaalina kuvatessaan erilaisia ilmiöitä. Niin tekee myös hänen poikansa Antti Rönkä, jonka esikoisteos Jalat ilmassa ilmestyi myös aivan juuri. Lukiessani kirjat peräjälkeen pääsin kurkistamaan Tamminen/Rönkä-perheeseen sekä isän että pojan näkökulmasta. Siinä, missä isä kirjoittaa oman isänsä kuolemasta, poika kirjoittaa omakohtaisesti koulukiusaamisesta ja siitä selviytymisestä. Ja miten kypsästi nuori kaveri sen tekeekään!

Suosittelen lämpimästi kumpaakin kirjaa! Parempaa suomen kieltä on vaikea kuvitella. Ja naisena otan kiitollisena vastaan mahdollisuuden päästä taas yhtä pientä mittayksikköä lähemmäs miehen sielunelämän ymmärrystä!


Toukokuu 2019

Johanna Venho: Ensimmäinen nainen

Johanna Venhon Ensimmäinen nainen

Johanna Venhon hieno romaani Ensimmäinen nainen kertoo kirjailija Sylvi Kekkosesta presidentti Urho Kekkosen varjossa. Tarina kuullaan fiktiivisesti Sylvi Kekkosen kertomana siten, että hän keskustelee edesmenneen ystävänsä Marja-Liisa Vartion kanssa elokuussa 1966. Sylvi oli saanut lahjaksi Morris Minin Kuningatar Elisabetilta, ajanut ajokortin yli kuusikymppisenä ja lähtee nyt ajamaan perheen kesänviettopaikkaan Katermaan.

Syksyyn valmistautuvan loppukesän aistivoimaisen luonnon keskellä Sylvi Kekkonen pesee perunoita, lämmittää saunaa ja käy elämäänsä läpi. Hän lukee vanhoja päiväkirjojaan, suree edesmennyttä ystävätärtään ja pyytää tätä keskustelemaan kanssaan. Elämäntarina valottuu keskustelun edetessä hienovaraisella mutta silti erittäin kiinnostavalla tavalla.

Venho on tunnettu runoilijana ja lastenkirjailijana, ja hänen ilmaisunsa onkin kaunista ja erittäin taitavaa sanataidetta. Ensimmäinen nainen on hienosti kirjoitettu elämäntarina ja ajankuva, ja voin lämpimästi suositella sitä niin itselle kuin lahjaksikin!


Huhtikuu 2019

Tove Jansson: Valitut romaanit

Kaikkihan me tiedämme ja tunnemme Tove Janssonin muumit, mutta moniko tietää, että hän kirjoitti paljon muutakin! WSOY on nyt julkaissut kaksi upeaa teosta, joissa kansikuvatkin ovat Janssonin tuotantoa: Valitut novellit ja Valitut romaanit. Koska itse olen romaanin ystävä enemmän, kerron nyt siitä.

Valitut romaanit sisältää teokset Aurinkokaupunki, Kesäkirja, Kunniallinen petkuttaja ja Kuvanveistäjän tytär. Kirjassa on 576 sivua, joten kysymys on pienoisromaaneista. Jansson kirjoittaa arkisista tapahtumista usein ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta. Juoni ei ole pääosassa, mutta pikkuhiljaa lukijaa alkaa todella kiinnostaa, mitä ihmettä oikein on tapahtumassa. Henkilöt ovat usein aika kulmikkaita, ja vähemmän miellyttävistä asioista, kuten vanhenemisesta, uskalletaan puhua kaunistelematta. Kieli on hyvää ja rauhallista, ja kautta linjan mukana on hienoinen ironia.

Lämmin suositus sekä omaksi lukemiseksi että lahjakirjaksi vaikka kevään valmistujaisiin. Kesäkirjan voisi lukea joka kesä uudelleen ja uudelleen.


Maaliskuu 2019

Vilja-Tuulia Huotarinen: Heistä tuli taiteilijoita

Runoilija, kirjailija, Finlandia Junior -voittaja Vilja-Tuulia Huotarinen on kirjoittanut upean naistaiteilijuutta käsittelevän kirjan, jossa kerrotaan 12 taiteilijatarinaa. Kirja maalaa kirjallisia tuokiokuvia tytöistä, joista tulevaisuudessa tuli tunnettuja suomalaisia taiteilijoita. Taitavana kirjoittajana Huotarinen onnistuu tekemään jokaisesta tarinasta hyvin kohteensa näköisen erilaisia kirjoittamisen tekniikoita käyttäen. Mukana on hyvin tunnettuja henkilöitä, kuten Minna Canth, mutta myös suurelle yleisölle tuntemattomia taiteilijoita, kuten Mateli Kuivalatar tai Helvi Leiviskä. Kohtalot ovat ajalta, jolloin naisen ura, saati taiteilijuus, ei todellakaan ollut itsestäänselvyys.

Heistä tuli taiteilijoita on luokiteltu lasten- ja nuortenkirjaksi, mutta se käy kyllä vanhemmallekin lukijalle hienon kieliasunsa sekä kiinnostavien yksityiskohtiensa ansiosta. Aivan mahtava valmistujais-, rippi- tai vaikkapa kastelahja! Kirjassa on kaunis Riikka Sormusen vesivärikuvitus.


Helmikuu 2019

Minna Maijala: Minna Canth – Ihmisen kuvia. Novelleja

Minna Canthin syntymästä tulee kuluneeksi 175 vuotta 19.3.2019. Juhlavuoden kunniaksi on jo ilmestynyt useampi hänestä kertova teos, ja muutama on vielä tulossa kevään mittaan.

Kirjallisuushistorioitsija ja tietokirjailija Minna Maijala on aikanaan kirjoittanut aiheesta väitöstutkimukseensa perustuvan kirjan Herkkä, hellä, hehkuvainen. Tänä vuonna hän on toimittanut kokoelman Canthin vähemmän tunnetuista novelleista. Ihmisen kuvia on kiinnostava läpileikkaus Canthin tuotannosta ja hänen kiinnostuksestaan elämän eri alueisiin. Maijalan laaja esipuhe johdattaa hyvin novellien teemoihin, Canthiin henkilönä sekä hänen kieleensä ja tapaansa kirjoittaa. Itselleni Canthin tuotanto ei ole kovin tuttua, joten johdatus oli paikallaan. Siitä oli helppo liukua kirjailijan aikaan ja maailmaan.

Novellien tarinat osoittavat hienosti 1800-luvun lopun naisen epätasa-arvoisen aseman, valta-asemien väärinkäytön sekä köyhyyden ja oppimattomuuden ongelmat. On myös mielenkiintoista lukea, miten löysin perustein tunteet luokiteltiin sairauksiksi – erityisesti naisilla. Aiheita, joista tuona aikana ei todellakaan kirjoitettu! Kerronnan kieli toimii hienosti edelleen, ja tietyt vanhat sanamuodot ja sanonnat ovat vain lisämausteita.

Minna Canthin juhlavuoteen on ilo ja kunnia osallistua, ja Ihmisen kuvia -novellikokoelman lukeminen toimii siihen oivana johdatuksena.


Tammikuu 2019

Francesca Hornak: Viikko on pitkä aika

Vuoden ensimmäisenä kirjavinkkinä esittelen Francesca Hornakin romaaninViikko on pitkä aika. Kirjailija oli minulle ennestään tuntematon, onhan tämä hänen ensimmäinen romaaninsa. Toivoin joululukemiseksi hyvin kirjoitettua ja juonellisesti kiinnostavaa viihdettä, ja sitä sain. Ja koska palaute on ollut hyvää myös asiakkailtani, uskaltauduin vinkkaaman kirjan myös muille. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Englannin maaseudulle hienostosuvun rappeutuvaan kartanoon, jonne perhe joutuu viikon ajaksi karanteeniin. Isä, äiti ja kaksi aikuista tytärtä eivät enää voi välttyä kohtaamasta niin omia kuin keskinäisiäkään ongelmiaan.

Oli rentouttavaa lukea hyvin kirjoitettua kirjaa joutumatta tiedostamaan, ahdistumaan tai miettimään mahdollisia kirjallisuuspalkintoja. Mitä vikaa on hyvin tehdyssä viihteessä – ei mitään!

Hyviä lukuhetkiä alkavalle vuodelle!


Joulukuu 2018

Joulun kunniaksi Katri kokosi meille 4 + 1 kirjaa sisältävän kirjavinkkipaketin. Nämä kirjat sopivat sekä lahjoiksi että omaan joulun pyhien lukemistoon!

Eva Frantz: Kahdeksas neito

Dekkareista suosin hyvällä suomen kielellä kirjoitettuja koukuttavia juonenkäänteitä, joissa väkivalta on mahdollisimman vähäistä. Eva Frantzin Anna Glad -kirjat ovat juuri tällaisia! Tapahtumat sijoittuvat pieneen rannikkokaupunkiin, jossa Anna Glad on poliisina – hieman rosoisena sellaisena. Sarjan toinen kirja, Kahdeksas neito, alkaa avannosta, ja Lucian päivää vietetään kahdessa eri aikatasossa. Hyvin kirjoitettu, loppuun asti otteessaan pitävä kirja.

Kim Leine: Kuilu

Tanskalainen Kim Leine on kirjoittanut romaaninsa Kuilu alkamaan Suomesta, jonne tanskalaiset seikkailunhaluiset veljekset saapuvat taistelemaan valkoisten riveissä vuonna 1918. Sota jättää leimansa nuoriin miehiin ja määrittää heidän valintojaan myöhemmin elämässä heidän palattuaan kotimaahansa. Toinen maailmansota pakottaa veljekset jälleen valitsemaan puolensa. Kirjan teeman mukaisesti lukija joutuu pohtimaan, missä kuilu lopulta sijaitsee ja mikä on sen syntymekanismi. Leine on lunastanut paikkansa yhtenä Tanskan merkittävimmistä kirjailijoista. Hän on selkeästi myös Pienen Kirjapuodin asiakaskunnan suosikkeja.

Anna Kortelainen: Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää

Kirjailija, taidehistorioitsija Anna Kortelainenon kirjoittanut hienon kirjan mielenkiintoisesta vaikuttajanaisesta Sara Hildénistä (1905–1993). Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää kertoo keräilijä-mesenaatista ja menestyneestä vaatealan yrittäjästä, joka loi uransa lähes tyhjästä ja jonka yksityiselämästä ei draamaa puuttunut. Hildén vaikutti Tampereella, mutta kirjassa on kerrottu myös hänen elämänvaiheistaan Turussa. Kortelainen on tehnyt hienoa taustatutkimusta ja kirjoittaa upeasti. Lähihistoriasta ja elämäkerroista pitävän toivekirja!

Vilja-Tuulia Huotarinen: Niin kuin minä heidät näin

Runoilija, Finlandia Junior -voittaja Vilja-Tuulia Huotarisen Niin kuin minä heidät näin on mielenkiintoinen esikoisromaani. Se kertoo erään päivän aikana eräässä koulussa tapahtuvasta panttivankitilanteesta, mutta valottaa samalla monien eri ihmisten elämää ja motiiveja, salaisuuksia sekä suureellisia unelmia. Oppilaat ja opettajat sekä erilaiset tilanteet heidät välillään kuvataan niin elävästi, että lukija tuntee itsekin olevansa tapahtumien keskipisteessä. Alussa kestää hetki päästä perille tarinan rakenteesta, mutta lopulta kirjaa ei malttaisi laskea käsistään.


+ Joulukuun bonuskirjana pitää vielä mainita varsinainen runojen ystävän toivelahja: Lassi Nummen (1928–2012) runokokoelma Sinun lävitsesi maailma – runoja rakkaudesta 1949–2010, jonka ovat pieteetillä toimittaneet Ilari Nummi ja Salla Korpela.

Pieni Kirjapuoti toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi aistimaan joulun tunnelmaa sekä tekemään hyviä jouluostoksia! Henkilökunnan paketoidessa kauneimmat paketit voit istahtaa kahville puodin 7 pöytää -kahvilaan. Tunnelmallista joulunaikaa!


Marraskuu 2018

Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina

Kadonneen lapsen tarina on Elena Ferranten neliosaisen Napoli-sarjansa päätösosa. Kirja on yhtä koukuttavan kiehtova kuin edeltäjänsäkin. Ferrante onnistuu pitämään lukijan otteessaan maagisella kerronnalla ja kuvailemalla kahden hyvin erilaisen tytön elämänpituista ystävyyttä sodanjälkeisestä Napolista lähes näihin päiviin asti. Kuin vahingossa tulee lukeneeksi Italian historiasta, politiikasta, naisen asemasta ja kirjallisuudesta – puhumattakaan ihmismielen moninaisuudesta, valintojen merkityksestä ja ystävyydestä. Kirja antaa hienosti peilauspintaa erityisesti heille, joilla on takanaan pitkä ystävyyssuhde ylä- ja alamäkineen.

Elena Ferranten Napoli-sarja on jo nyt klassikko. Se tullaan näkemään TV-sarjana, elokuvana ja näytelminä. On mielenkiintoista, milloin paljastuu oikea kirjailija salanimen takaa. Ja mitäköhän hän kirjoittaa seuraavaksi!


Lokakuu 2018

Haruki Murakami: Komtuurin surma

Haruki Murakami on suuri suosikkini, ja uusi kirja häneltä on luonnollisesti aina iso juttu. Nyt se on iso myös konkreettisesti, sillä kaksi viikkoa sitten ilmestynyt suomennos Komtuurin surma on 825-sivuinen teos. En ole ehtinyt kirjaa vielä edes aloittaa, mutta uskallan vinkata sen siitä huolimatta.

Vuonna 1949 syntynyt Murakami on länsimaissa tunnetuin japanilainen kirjailija. Hän yhdistää hienolla tavalla realistisen selkeän lauseen mystiseen outoon tarinaan, jota lukiessa tapahtuu jotain maagista. Lukiessani hänen Kafka rannalla -kirjaansa en tajunnut tekstistä mitään, mutta nautin lukemastani valtavasti. Jossain kohtaa kirjaa päätin, että eihän minun tarvitsekaan tekstistä mitään ymmärtää. Alitajunta tekee tehtävänsä, ja minä saan nauttia lukemisesta – mikä helpottava tunne.

Suosittelen lämpimästi tutustumista Haruki Murakamin tuotantoon. Edellä mainittujen romaanien lisäksi Murakami on kirjoittanut novellikokoelmia sekä teoksen juoksemisesta. Yhdessä hänen kirjoistaan, Värittömän miehen vaellusvuodet, ollaan Suomessakin.


Syyskuu 2018

Peter Sandström: Äiti marraskuu: kahdeksan pohdintoa

Äiti marraskuu: kahdeksan pohdintoa on suomenruotsalaisen, ruotsiksi kirjoittavan Peter Sandströmin uusin teos. Kirja saa miettimään riemastuttavalla tavalla omaa suhdettaan perheeseen – jonkun lapsena olemiseen, vanhemmuuteen ja vanhenemiseen. Tarinoiden yksittäiset tapahtumat kuvaavat haikean kauniisti jokapäiväistä elämää.

Kirjan novellimainen rakenne hemmottelee lyhyiden tarinoiden ystäviä. Romaaneja rakastavien lukijoiden ei kuitenkaan pidä pelästyä: tarinat liittyvät hyvin yhteen, sillä ne kertovat kaikki Sandströmin ja hänen perheensä elämästä. Sandströmin edellinen teos, Laudatur, rakentui samoille teemoille ja voitti Runeberg-palkinnon vuonna 2017.

Sandström hallitsee tarkan lauseen ja lakonisen huumorin, josta tulee mieleen Petri Tammisen tuotanto. Yksityiskohtaiset virkkeet saavat välillä nauramaan ääneen, välillä taas haikean melankolian valtaan. Hieno lukukokemus!


Loppukesä 2018

Katri kokosi Jokirannalle kirjavinkkilistan syksyn alkua piristämään. Tärpit sopivat sekä lukuharrastusta aloittelevien että kirjojen suurkuluttajien lukulistoille.

  1. Håkan Nesser on ruotsalainen dekkaristi, jolla on tarkka psykologinen silmä. Hänen uusin käännetty teoksensa Elävät ja kuolleet Winsfordissa oli hyvä, mutta vielä enemmän pidin sitä edeltävästä kirjasta Taivas Lontoon yllä.
  2. Tommi Kinnusen tuotanto lukeutuu ehdottomasti tulevaisuuden klassikoihin. Neljäntienristeys ja Lopotti ovat puhtaan hienolla suomen kielellä kirjoitettuja sukutarinoita lähihistoriasta. Jos piti Ulla-Leena Lundbergin Finlandia-palkitusta Jäästä, pitää todennäköisesti myös Kinnusen tuotannosta, johon saadaan jatkoa 16.8 kirjalla nimeltä Pintti.
  3. Anna Gavalda on ranskalainen kirjailija, joka on aina mielenkiintoinen. Viimeksi häneltä on ilmestynyt novellikokoelma Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja. Gavaldan tapa kuvata arkielämän ilmiöitä on samalla sekä hauska että koskettava.
  4. Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton on kirja, joka on ilahduttanut minua viimeksi. Kielellisesti se on poikkeuksellisen hieno ja oivaltava. Kirjailija luottaa lukijaan eikä selitä kaikkea auki. Kirjan keskiössä on äidin ja tyttären suhde, jossa on paljon kipeitä, puhumattomia asioita, joita nyt kuin vahingossa päästään purkamaan läheisiä ihmisiä koskevien, traagisuudessaan koomistenkin tarinoiden kautta. Strout on voittanut 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta tuli juuri televisiosarjakin. Stroutia on verrattu Alice Munroon, mistä en ole aivan samaa mieltä. Stroutin teksti on kuin ilotulitusta, rankatkin asiat helpottuvat huumorilla ja myötätunnolla. En osaa verrata häntä kehenkään muuhun, mikä on sekin mielestäni merkki hyvästä taiteilijuudesta.
  5. Dostojevskin Karamazovin veljeksiä suosittelisin kokeneille lukijoille, jotka arvostavat taidokasta kieltä ja ihmismielen kiehtovaa kuvausta. Karamazovin veljekset on nyt myös ajankohtainen, sillä se tulee Kansallisteatterin tuotantoon loppusyksystä. Hannu-Pekka Björkman tulkitsemassa Dostojevskia on jotain, mitä ei voi jättää väliin!

Pienen Kirjapuodin esittely

Lisää Jokirannan juttuja