PIENEN KIRJAPUODIN LUKUVINKIT

Jokiranta julkaisee joka kuukausi Pienen Kirjapuodin perustajan Katri Tuomisen kirjoittaman lukuvinkin. Käy myös lukemassa Katrin neuvot kirjan valitsemiseen ja lukuharrastuksen aloittamiseen!

Mukavia lukuhetkiä!


Joulukuu 2018

Joulun kunniaksi Katri kokosi meille 4 + 1 kirjaa sisältävän kirjavinkkipaketin. Nämä kirjat sopivat sekä lahjoiksi että omaan joulun pyhien lukemistoon!

Eva Frantz: Kahdeksas neito

Dekkareista suosin hyvällä suomen kielellä kirjoitettuja koukuttavia juonenkäänteitä, joissa väkivalta on mahdollisimman vähäistä. Eva Frantzin Anna Glad -kirjat ovat juuri tällaisia! Tapahtumat sijoittuvat pieneen rannikkokaupunkiin, jossa Anna Glad on poliisina – hieman rosoisena sellaisena. Sarjan toinen kirja, Kahdeksas neito, alkaa avannosta, ja Lucian päivää vietetään kahdessa eri aikatasossa. Hyvin kirjoitettu, loppuun asti otteessaan pitävä kirja.

Kim Leine: Kuilu

Tanskalainen Kim Leine on kirjoittanut romaaninsa Kuilu alkamaan Suomesta, jonne tanskalaiset seikkailunhaluiset veljekset saapuvat taistelemaan valkoisten riveissä vuonna 1918. Sota jättää leimansa nuoriin miehiin ja määrittää heidän valintojaan myöhemmin elämässä heidän palattuaan kotimaahansa. Toinen maailmansota pakottaa veljekset jälleen valitsemaan puolensa. Kirjan teeman mukaisesti lukija joutuu pohtimaan, missä kuilu lopulta sijaitsee ja mikä on sen syntymekanismi. Leine on lunastanut paikkansa yhtenä Tanskan merkittävimmistä kirjailijoista. Hän on selkeästi myös Pienen Kirjapuodin asiakaskunnan suosikkeja.

Anna Kortelainen: Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää

Kirjailija, taidehistorioitsija Anna Kortelainenon kirjoittanut hienon kirjan mielenkiintoisesta vaikuttajanaisesta Sara Hildénistä (1905–1993). Hyvä Sara! Sara Hildénin kolme elämää kertoo keräilijä-mesenaatista ja menestyneestä vaatealan yrittäjästä, joka loi uransa lähes tyhjästä ja jonka yksityiselämästä ei draamaa puuttunut. Hildén vaikutti Tampereella, mutta kirjassa on kerrottu myös hänen elämänvaiheistaan Turussa. Kortelainen on tehnyt hienoa taustatutkimusta ja kirjoittaa upeasti. Lähihistoriasta ja elämäkerroista pitävän toivekirja!

Vilja-Tuulia Huotarinen: Niin kuin minä heidät näin

Runoilija, Finlandia Junior -voittaja Vilja-Tuulia Huotarisen Niin kuin minä heidät näin on mielenkiintoinen esikoisromaani. Se kertoo erään päivän aikana eräässä koulussa tapahtuvasta panttivankitilanteesta, mutta valottaa samalla monien eri ihmisten elämää ja motiiveja, salaisuuksia sekä suureellisia unelmia. Oppilaat ja opettajat sekä erilaiset tilanteet heidät välillään kuvataan niin elävästi, että lukija tuntee itsekin olevansa tapahtumien keskipisteessä. Alussa kestää hetki päästä perille tarinan rakenteesta, mutta lopulta kirjaa ei malttaisi laskea käsistään.


+ Joulukuun bonuskirjana pitää vielä mainita varsinainen runojen ystävän toivelahja: Lassi Nummen (1928–2012) runokokoelma Sinun lävitsesi maailma – runoja rakkaudesta 1949–2010, jonka ovat pieteetillä toimittaneet Ilari Nummi ja Salla Korpela.

Pieni Kirjapuoti toivottaa kaikki lämpimästi tervetulleeksi aistimaan joulun tunnelmaa sekä tekemään hyviä jouluostoksia! Henkilökunnan paketoidessa kauneimmat paketit voit istahtaa kahville puodin 7 pöytää -kahvilaan. Tunnelmallista joulunaikaa!


Marraskuu 2018

Elena Ferrante: Kadonneen lapsen tarina

Kadonneen lapsen tarina on Elena Ferranten neliosaisen Napoli-sarjansa päätösosa. Kirja on yhtä koukuttavan kiehtova kuin edeltäjänsäkin. Ferrante onnistuu pitämään lukijan otteessaan maagisella kerronnalla ja kuvailemalla kahden hyvin erilaisen tytön elämänpituista ystävyyttä sodanjälkeisestä Napolista lähes näihin päiviin asti. Kuin vahingossa tulee lukeneeksi Italian historiasta, politiikasta, naisen asemasta ja kirjallisuudesta – puhumattakaan ihmismielen moninaisuudesta, valintojen merkityksestä ja ystävyydestä. Kirja antaa hienosti peilauspintaa erityisesti heille, joilla on takanaan pitkä ystävyyssuhde ylä- ja alamäkineen.

Elena Ferranten Napoli-sarja on jo nyt klassikko. Se tullaan näkemään TV-sarjana, elokuvana ja näytelminä. On mielenkiintoista, milloin paljastuu oikea kirjailija salanimen takaa. Ja mitäköhän hän kirjoittaa seuraavaksi!


Lokakuu 2018

Haruki Murakami: Komtuurin surma

Haruki Murakami on suuri suosikkini, ja uusi kirja häneltä on luonnollisesti aina iso juttu. Nyt se on iso myös konkreettisesti, sillä kaksi viikkoa sitten ilmestynyt suomennos Komtuurin surma on 825-sivuinen teos. En ole ehtinyt kirjaa vielä edes aloittaa, mutta uskallan vinkata sen siitä huolimatta.

Vuonna 1949 syntynyt Murakami on länsimaissa tunnetuin japanilainen kirjailija. Hän yhdistää hienolla tavalla realistisen selkeän lauseen mystiseen outoon tarinaan, jota lukiessa tapahtuu jotain maagista. Lukiessani hänen Kafka rannalla -kirjaansa en tajunnut tekstistä mitään, mutta nautin lukemastani valtavasti. Jossain kohtaa kirjaa päätin, että eihän minun tarvitsekaan tekstistä mitään ymmärtää. Alitajunta tekee tehtävänsä, ja minä saan nauttia lukemisesta – mikä helpottava tunne.

Suosittelen lämpimästi tutustumista Haruki Murakamin tuotantoon. Edellä mainittujen romaanien lisäksi Murakami on kirjoittanut novellikokoelmia sekä teoksen juoksemisesta. Yhdessä hänen kirjoistaan, Värittömän miehen vaellusvuodet, ollaan Suomessakin.


Syyskuu 2018

Peter Sandström: Äiti marraskuu: kahdeksan pohdintoa

Äiti marraskuu: kahdeksan pohdintoa on suomenruotsalaisen, ruotsiksi kirjoittavan Peter Sandströmin uusin teos. Kirja saa miettimään riemastuttavalla tavalla omaa suhdettaan perheeseen – jonkun lapsena olemiseen, vanhemmuuteen ja vanhenemiseen. Tarinoiden yksittäiset tapahtumat kuvaavat haikean kauniisti jokapäiväistä elämää.

Kirjan novellimainen rakenne hemmottelee lyhyiden tarinoiden ystäviä. Romaaneja rakastavien lukijoiden ei kuitenkaan pidä pelästyä: tarinat liittyvät hyvin yhteen, sillä ne kertovat kaikki Sandströmin ja hänen perheensä elämästä. Sandströmin edellinen teos, Laudatur, rakentui samoille teemoille ja voitti Runeberg-palkinnon vuonna 2017.

Sandström hallitsee tarkan lauseen ja lakonisen huumorin, josta tulee mieleen Petri Tammisen tuotanto. Yksityiskohtaiset virkkeet saavat välillä nauramaan ääneen, välillä taas haikean melankolian valtaan. Hieno lukukokemus!


Loppukesä 2018

Katri kokosi Jokirannalle kirjavinkkilistan syksyn alkua piristämään. Tärpit sopivat sekä lukuharrastusta aloittelevien että kirjojen suurkuluttajien lukulistoille.

  1. Håkan Nesser on ruotsalainen dekkaristi, jolla on tarkka psykologinen silmä. Hänen uusin käännetty teoksensa Elävät ja kuolleet Winsfordissa oli hyvä, mutta vielä enemmän pidin sitä edeltävästä kirjasta Taivas Lontoon yllä.
  2. Tommi Kinnusen tuotanto lukeutuu ehdottomasti tulevaisuuden klassikoihin. Neljäntienristeys ja Lopotti ovat puhtaan hienolla suomen kielellä kirjoitettuja sukutarinoita lähihistoriasta. Jos piti Ulla-Leena Lundbergin Finlandia-palkitusta Jäästä, pitää todennäköisesti myös Kinnusen tuotannosta, johon saadaan jatkoa 16.8 kirjalla nimeltä Pintti.
  3. Anna Gavalda on ranskalainen kirjailija, joka on aina mielenkiintoinen. Viimeksi häneltä on ilmestynyt novellikokoelma Lohikäärmetatuointi ja muita pintanaarmuja. Gavaldan tapa kuvata arkielämän ilmiöitä on samalla sekä hauska että koskettava.
  4. Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton on kirja, joka on ilahduttanut minua viimeksi. Kielellisesti se on poikkeuksellisen hieno ja oivaltava. Kirjailija luottaa lukijaan eikä selitä kaikkea auki. Kirjan keskiössä on äidin ja tyttären suhde, jossa on paljon kipeitä, puhumattomia asioita, joita nyt kuin vahingossa päästään purkamaan läheisiä ihmisiä koskevien, traagisuudessaan koomistenkin tarinoiden kautta. Strout on voittanut 2009 Pulitzer-palkinnon teoksellaan Olive Kitteridge, josta tuli juuri televisiosarjakin. Stroutia on verrattu Alice Munroon, mistä en ole aivan samaa mieltä. Stroutin teksti on kuin ilotulitusta, rankatkin asiat helpottuvat huumorilla ja myötätunnolla. En osaa verrata häntä kehenkään muuhun, mikä on sekin mielestäni merkki hyvästä taiteilijuudesta.
  5. Dostojevskin Karamazovin veljeksiä suosittelisin kokeneille lukijoille, jotka arvostavat taidokasta kieltä ja ihmismielen kiehtovaa kuvausta. Karamazovin veljekset on nyt myös ajankohtainen, sillä se tulee Kansallisteatterin tuotantoon loppusyksystä. Hannu-Pekka Björkman tulkitsemassa Dostojevskia on jotain, mitä ei voi jättää väliin!

Pienen Kirjapuodin esittely

Lisää Jokirannan juttuja