PIENEN KIRJAPUODIN LUKUVINKIT vuodelle 2021

Jokiranta julkaisee kerran kuukaudessa Pienen Kirjapuodin perustajan Katri Tuomisen vinkkaaman lukuvinkin. Käy katsomassa myös Kielestä kiinni -palstan kirjoitus lukemisen ja lukutaidon merkityksestä.

Antoisia lukuhetkiä hyvän kirjallisuuden parissa!


Helmikuu 2021

"Kun helmenpyytäjä avaa simpukan, se kuolee. Kun ihmiseen kajotaan, seuraukset voivat olla yhtä tuhoisat. Miten pitkään kuori suojaa?"

Anni Kytömäen Margarita on vuoden 2020 Finlandia-voittaja ja teos, joka koskettaa lukijaa. Tarinaa rakennetaan eri henkilöiden näkökulmasta, ja heille yhteistä on henkiset säröt: hierojana toimivan Sennin haaveet muuttuvat yhdessä yössä odottamattomalla tavalla, Mikko pelkää sodan viimeisen taistelun lähestyvän ja Antti kipuilee vaikeiden päätösten edessä. Valtiollisten velvollisuuksien täyttäminen käy raskaaksi ja saattaa jopa kääntää merkittävästi elämänsuuntaa.

Teos kuvaa sitä, miten 1940–1950-luvuilla niin naisiin, miehiin kuin metsiinkin kohdistettiin vaatimuksia – vaatimuksilla tavoiteltiin kokonaisuuden kannalta hyvää lopputulosta, mutta niilläkin oli kääntöpuolensa. Teos kuvaa taitavasti sitä, kuinka esimerkiksi sota ja menetykset voivat tehdä ihmisestä hauraan ja elämästä selviytymiskamppailun.

Kytömäen tyyli hurmaa, sillä tarkkanäköinen, kuvaileva ja kiehtova kerronta herkistää aistit. Kytömäellä on taito kuvata tunteita ja ympäristöä vivahteikkaasti ja elämyksellisesti. Kaunis, kuvaileva kieli tekee lukijaan syvän vaikutuksen.


Tammikuu 2021

Alkaneen vuoden kunniaksi esittelyssä on useampi uutuuskirja. Näistä neljästä hienosta teoksesta kaksi on esseekokoelmia. Esseen kuolemaa on povattu pitkään, mutta taiteenlajina se on yhä voimissaan. Tekstilajina essee tarjoaa lukijalle paljon pohdittua tietoa hyvässä kirjallisessa muodossa, ja lukija voi jaksottaa lukemisensa selkeisiin kokonaisuuksiin. Esseekokoelmista esittelyssä ovat Pakopiste ja Mitä Tolstoi todella sanoi.

Pakopiste on kirjailija Nina Honkasen ja näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin toimittama esseekokoelma, jossa kymmenen suomalaista eturivin kirjailijaa kirjoittavat pysähtymisestä. Kirjoittajien joukossa on muun muassa neljä Finlandia-voittaajaa: Juha Hurme, Hannu Raittila, Helena Sinervo ja Juha Seppälä. Kirjoittajat pohtivat elämänsä pysähtymisen hetkiä. Kollektiivisen pysähtymisen aikana lopputulema vaikuttaa olevan yhteinen toive siitä, ettei paluuta entiseen ole.

Toisen esseekokoelman, Mitä Tolstoi todella sanoi, ovat toimittaneet venäläisen kirjallisuuden tuntijat Martti Anhava, Tintti Klapuri ja Mika Pylsy. Muita kirjoittajia ovat muun muassa Virpi Hämeen-Anttila, Sirpa Kähkönen ja Matti Klinge. Tolstoi kirjoitti aikanaan muun muassa ikiklassikot Sota ja rauha sekä Anna Karenina, mutta hän oli myös tunnettu toisinajattelija ja pasifisti, joka halusi mielellään toimia ihmiskunnan omantunnon äänenä. Tolstoi halusi siivota suurimman osan taiteesta historian roskakoriin – myös ja erityisesti omat teoksensa. Esseekokoelma tutustuttaa lukijan tähän ristiriitaiseen henkilöön eri kirjoittajien ja eri näkökulmien kautta.

Pirkko Soinisen romaani Valosta rakentuvat huoneet kertoo ensimmäisestä merkittävästä suomalaisesta naisarkkitehdistä, Olivia "Wivi" Mathilda Lönnistä (1872–1966). Teos käy läpi Wivin elämää kronologisesti kulkevana, yksittäisiin tapahtumiin perustuvana tarinana. Soininen on tehnyt teosta varten valtavan taustyön. Hän pystyy siten asettumaan kuvaamansa henkilön persoonaan ja kertomaan, kuinka määrätietoisen ja lahjakkaan nuoren naisen tie vei arkkitehtiopintojen kautta tekemään merkittävää työtä aikana, jolloin se ei oikeastaan ollut naiselle edes mahdollista. Mikäli haluat nauttia kauniista kielestä ja oppia 1900-luvun alkupuolen Suomesta ja sen arkkitehtuurista, tämä teos on oikea valinta.

Kale Puonti on työskennellyt yli 30 vuotta poliisina Helsingissä huumerikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa. Milo on toinen osa hänen Pasilan myrkky -dekkarisarjassaan. Puontin kirjoitustyyli on asiallisen iskevää. Juonenkuljetus on uskottavaa, ja siitä välittyy se, että kirjoittaja todella tietää aiheesta. Dekkaria voi suositella lukijalle, joka haluaa ikään kuin sisäpiirin tietoa tämän päivän rikollisuudesta Suomessa – tässä tapauksessa rikokset myös selvitetään. Sarjan ensimmäinen osa Manni sai ilmestyessään hyvän vastaanoton niin lukijoilta kuin kriitikoiltakin.


Hyviä sydäntalven lukuhetkiä!

Katri, Pieni Kirjapuoti