Jokirannan jutut
Viestintätoimiston arki harjoittelijan silmin
Minkälaisissa työtehtävissä suomen kielen ammattilaista tarvitaan? Tähän kysymykseen Katariina Rintanen lähti etsimään vastausta hyppäämällä mukaan viestintätoimiston arkeen.
Prosentti vai prosenttiyksikkö?
Vaalipäivän iltana puhutaan paitsi äänimääristä myös erilaisista prosenttiluvuista. Mitä eroa on prosentilla ja prosenttiyksiköllä? Pitääkö %-merkkiä taivuttaa?
Eduskuntaan vai eduskuntaan?
Käynnissä on vaalien loppukiri, mutta mihin ehdokkaita oikein äänestetään – Eduskuntaan vai eduskuntaan? Entä tuleeko valituista ehdokkaista Kansanedustajia ja Ministereitä vai kansanedustajia ja ministereitä? Valtion ylimpien toimielinten nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Näin ollen huhtikuun vaalien jälkeen Suomessa on uusi eduskunta ja valtioneuvosto, tutummin hallitus. Pienellä alkukirjaimella… Jatka lukemista Eduskuntaan vai eduskuntaan?
Miten puolueiden nimet kirjoitetaan ja lyhennetään?
Huhtikuussa käydään Suomen eduskuntavaalit, ja uutiset vilisevät ehdokkaiden ja puolueiden nimiä. Milloin puolueiden nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella? Entä miten puolueiden nimet lyhennetään?
Miten sähköposti aloitetaan ja lopetetaan?
Sähköpostin voi aloittaa ja lopettaa monin eri ilmaisuin. Ilmaisutapoihin vaikuttaa viestin virallisuus: epämuodolliset viestit antavat kirjoittajalle tyylin näkökulmasta vapaammat kädet. Muodollisissa ja epämuodollisissa viesteissä pätevät kuitenkin samat oikeinkirjoitussäännöt.