
KANAVAT KUNTOON: INSTAGRAM
25.10.2018
Kanavat kuntoon -juttusarjassa julkaisemme muistilistat yritysten somekanavien optimointia varten. LinkedIn- ja Facebook-profiilit on jo päivitetty – seuraavaksi kuntoon laitetaan Instagram.
Instagram-yritystilin optimointi
Instagram on hyvä viestintäkanava etenkin kuluttajabrändeille, jotka hyödyntävät verkkokauppaa ja haluavat tavoittaa nuoria kuluttajia. Koska julkaisut ovat Instagramissa aina kuvia tai videoita, oikeuksiinsa pääsevät erityisesti visuaalisesti näyttävät tuotteet ja palvelut.
Lähes kaikki tämän jutun vinkeistä ovat käyttökelpoisia, vaikka yritykselläsi olisi tavallinen Instagram-tili yritystilin sijaan. Mainostaminen sekä Instagramin oma analyysityökalu ovat kuitenkin käytössä vain yritystileillä.
Profiilikuva
Profiilikuva näkyy julkaisujen yhteydessä ja profiilissa, mutta pienen kokonsa vuoksi sen merkitys ei ole kovin suuri. Kuva kannattaa pitää yksinkertaisena ja selkeänä – logo toimii aina!
Instagram-profiilikuvan koko: 110 x 110 px (näkyy profiilissa ja julkaisuissa pyöreänä), formaatti JPG tai PNG
Profiiliteksti
Profiiliteksti ei anna mahdollisuutta yrityksen laajaan esittelyyn, mutta pienen tilan voi käyttää luovasti hyödyksi. Kiteytä toimintasi tarkoitus yhdellä lauseella tai muutamalla avainsanalla. Hyödynnä rivinvaihtoja ja brändisi äänensävyn salliessa myös emojeja, jotta teksti on silmäiltävämpää. Tärkeää on muistaa sisällyttää tekstiin yrityksesi virallinen hashtag, jotta seuraajasi osaavat hyödyntää sitä omissa julkaisuissaan.
Voit lisätä tekstiin myös linkkejä muihin Instagram-tileihin. Tätä ominaisuutta kannattaa hyödyntää esimerkiksi silloin, jos yrityksellä on käytössä oma sivunsa erilliselle tuotteelle tai brändille tai jos yritys haluaa korostaa ajankohtaista kumppanuutta toisen yrityksen kanssa.
Klikattavia nettisivulinkkejä profiiliin pystyy lisäämään vain yhden. Linkillä on suuri merkitys, joten valitse se harkiten. Jos yrityksellä on käynnissä jokin kampanja, linkiksi voi olla hyvä laittaa kampanjasivun osoite. Linkki pitää tällöin kuitenkin muistaa vaihtaa kampanjan päätyttyä. Usein turvallista on pitää osoitteena yrityksen etusivu, etenkin, jos ajankohtaiset kampanjat näkyvät siellä selkeästi.
Tilin nimen alla näkyy vaaleanharmaalla yrityksen toimialakategoria. Instagram kopioi sen automaattisesti yrityksen Facebook-tilin tiedoista. Varmista, että kategoria kuvaa yhä toimialaasi parhaiten, ja muuta se tarvittaessa profiilin asetuksesta.
Yhteydenotto
Instagram Direct -viestin lisäksi tiliin voi lisätä muita yhteydenottomahdollisuuksia: sähköpostin, puhelinnumeron ja reittiohjeet. Lisää profiiliisi vain ne vaihtoehdot, joiden kautta seuraajasi saavat sinuun helpoiten yhteyden. Kaikkia kolmea ei kannata lisätä, jos yritys hyödyntää myös shopping on Instagram -ominaisuutta. Tällöin kaikki yhteydenottomahdollisuudet eivät mahdu omiksi napeikseen, vaan osan saa näkyviin vain alasvetovalikkoa klikkaamalla.
Tarinan kohokodat
Profiilitekstin alapuolelle pystyy tallentamaan tarinassa julkaistujen sisältöjen parhaita paloja. Kohokohtia voi olla useampi, ja jokainen kohokohta voi sisältää useita julkaisuja. Kohokohdat antavat vierailijoille helposti ja nopeasti kuvan siitä, millaisista aiheista tililtäsi löytyy sisältöä. Niiden avulla saa myös tehokkaasti korostettua esimerkiksi liiketoiminnan osa-alueita, tärkeitä tapahtumia, eri toimipaikkojen arkea tai vaikka tuotekategorioita.
Myös muiden käyttäjien tarinoita on mahdollista lisätä yrityksen tarinaan ja kohokohtiin, jos yritys on tägätty alkuperäiseen julkaisuun. Tämä on mainio tapa lisätä sidosryhmien luomaa sisältöä yrityksen profiiliin.
Lisäämällä jokaisen kohokohdan kansikuvaksi samanhenkisen kuvan profiiliin saa luotua yhtenäisen ilmeen. Kansikuvat voivat olla esimerkiksi samalla tyylillä muokattuja valokuvia tai vaikka juuri kyseiseen tarkoitukseen luotuja ikoneita tai grafiikoita. Kohokohtien nimet ovat myös yksi mahdollisuus katseiden vangitsemiseen – voisitko nimetä kohokohdat esimerkiksi emojeilla tai yritykselle tärkeillä hashtageillä?
Sisällön tyyli ja rakenne
Instagramissa yritysprofiilin ulkonäössä korostuu muita kanavia enemmän tilille tuotettu sisältö. Yritysprofiilista saa tehtyä houkuttelevamman näköisen panostamalla sisältöjen yhtenäiseen ilmeeseen. Kun kuvissa ja videoissa käyttää aina samaa muokkaustapaa ja tyyliä, kuvat eivät riitele keskenään. Muista myös ajatella kokonaisuutta: julkaise välillä hyvin yksinkertaisia ja selkeitä kuvia raskaiden ja yksityiskohtaisten kuvien ja videoiden vastapainoksi.
Myös tarinoihin – ja siten tarinan kohokohtiin – kannattaa luoda yritykselle tunnistettava ilme käyttämällä systemaattisesti tiettyjä fontteja, värejä, filttereitä ja kerronnan tapoja.
Analytiikka
Analytiikkaa tulee tietysti seurata jatkuvasti, mutta ajoittainen ryhtiliike on usein senkin suhteen paikallaan. Kirkasta datan avulla ainakin seuraavat asiat: Mikä sisältömuoto on toiminut parhaiten viimeisen puolen vuoden aikana? Mikä on ollut paras aika julkaista sisältöä? Mitkä aiheet kiinnostavat ja sitouttavat kohderyhmää eniten?
Jos kaipaat lisäapua yrityssivunne optimointiin tai sisällöntuotantoon, älä epäröi ottaa yhteyttä!