Kanavat kuntoon: LinkedIn

30.8.2018

Kanavat kuntoon -juttusarjassa julkaisemme muistilistat yritysten somekanavien optimointia varten. Ensimmäisenä laitetaan kuntoon LinkedIn-profiili!


LinkedIn-yritysprofiilin optimointi

LinkedIn on mainio kanava etenkin työnantajamielikuvan ja asiantuntijabrändin rakentamiseen. Vakuuttavalla yritysprofiililla ja kohderyhmille arvokkailla sisällöillä yritys sitouttaa seuraajiaan ja vahvistaa ajatusjohtajuuttaan.

LinkedIn on hyvin hakukoneystävällinen kanava, joten yritysprofiilin optimointiin kannattaa panostaa.


Kuvat

LinkedIinssä logosta ja kansikuvasta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti, koska profiilien rakenne ei mahdollista kovin näyttävää visuaalisuutta. Eloa profiiliin saa vaihtamalla kansikuvaa tasaisin väliajoin, esimerkiksi sesonkien ja yrityksen tapahtumien tahtiin.

Kansikuvan kuvasuhde on moneen muuhun some-kanavaan verrattuna epätavallinen, eikä täydellistä kuvaa yleensä löydy valmiina yrityksen arkistoista. Ole kansikuvan suunnittelussa luova: matalaan ja leveään kuvaan sopii esimerkiksi yrityksen slogan tai ajankohtaisen kampanjan hashtagit. Kirkkaat värit ja selkeät linjat auttavat erottautumaan ja jättävät vahvan muistijäljen.

Profiilikuvan koko: 300 x 300 px (neliö), formaatti PNG, max 8 MB

Kansikuvan koko: 1536 x 768 px (matala suorakaide), formaatti PNG, max 8 MB


Esittelyteksti

Esittelyteksti on kuvien lisäksi toinen tärkeä mielikuvien rakentaja. Varmista, ettei esittelytekstissä ole vanhentunutta tietoa ja että se on linjassa uusimman viestintästrategian kanssa. Jos toimit Suomessa suomen kielellä, kirjoita tekstikin suomeksi. Jos kohderyhmäsi on kansainvälinen, käytä ensisijaisesti englantia.

Muista pitää kappaleet lyhyinä ja silmäiltävinä, yritysjargon kurissa ja pääviesti tekstin alussa, koska Google näyttää hakutuloksissaan tekstistä ensimmäiset 156 merkkiä. Sisällytä esittelyyn toimialasi ja yrityksesi avainsanoja löydettävyyden parantamiseksi.


Perustiedot

Varmista, että yrityksestä on täytetty kaikki perustiedot – myös erityisosaamis- eli Specialities-lista. Listaan voi lisätä korkeintaan 20 osaamisalaa, ja ne kannattaa kaikki hyödyntää hakukonenäkyvyyden optimoimiseksi. Käytä toimialasi kannalta tärkeitä osaamisalueita ja erityisominaisuuksia, joilla yrityksesi erottuu kilpailijoista.


Showcase-sivut

Linkedinin Showcase-sivut voivat parhaimmillaan antaa yrityksestä ammattimaisen kuvan ja selkeyttää laajaa tuotevalikoimaa seuraajille. Showcase-sivut ovat pääsivun ”alasivuja” yrityksen eri brändeille tai palveluille. Seuraamalla alasivuja eri kohderyhmät saavat feedilleen sisältöä juuri heitä kiinnostavista palveluista tai tuotteista ilman, että he ärsyyntyvät heille epärelevantista sisällöstä. Hyvät Showcase-sivut on esimerkiksi Adobella.

Showcase-sivurakenteessa ei ole järkeä, jos yritykselläsi on vain yksi kohderyhmä, yksi ydinviesti ja yksi selkeä tuote tai palvelu. Tällöin pääsivu riittää erinomaisesti, eikä resursseja kannata tuhlata luomalla omaa sisältöä usealle sivulle.

Jos sinulla on jo Showcase-sivut, varmista, että sivujen kuvaukset ovat ajan tasalla ja että sivulle myös tuotetaan säännöllisesti omaa sisältöä.


Linkedin Career Pages

LinkedIn Career Pages ja etenkin sen tarjoama Life-välilehti on näyttävä ja visuaalinen keino työnantajamielikuvan rakentamiseen, vaikka se ei olekaan kaikille yrityksille järkevä tai kustannustehokas ominaisuus (Career Pages on maksullinen lisäominaisuus). Life-välilehti antaa normaalia yritystiliä enemmän näkyvyyttä organisaation työntekijöille ja kulttuurille. Career Pages sopii erityisen hyvin paljon rekryäville, kansainvälisille ja suurille yrityksille, ja Suomessa esimerkiksi Keskolla ja Koneella on se käytössä.


Analytiikka

Analytiikkaa tulee tietysti seurata jatkuvasti, mutta ajoittainen ryhtiliike on usein senkin suhteen paikallaan. Kirkasta datan avulla ainakin seuraavat asiat: Mikä sisältömuoto on toiminut parhaiten viimeisen puolen vuoden aikana? Mikä on ollut paras aika julkaista sisältöä? Mitkä aiheet kiinnostavat ja sitouttavat kohderyhmää eniten? Tutustu myös seuraajien ja vierailijoiden demografisiin tietoihin ja pohdi, miten tuotettu sisältö suhteutuu nykyisiin seuraajiin ja tavoiteltujen kohderyhmien asiakasprofiileihin.


Ohjeista ja osallista työntekijöitä

Kun yrityssivu on hiottu kuntoon, on aika ottaa viikkopalaverissa puheeksi työntekijöiden ohjeistaminen. Työntekijät ovat LinkedInissä yrityksen tärkeimpiä viestinviejiä, mistä kertoo jo se, että yrityksen nimellä hakiessa LinkedInin hakutuloksissa kärkeen pääsevät yleensä yrityksen työntekijöiden henkilöprofiilit, ei yrityksen profiili.

Vaikka työntekijät esiintyvät Linkedinissä virallisesti yksityishenkilöinä, moni arvostaa työnantajan apua kanavan käytössä. Viestintä- tai markkinointivastaavan kannattaakin raivata kalenteristaan aikaa työntekijöiden auttamiseen ainakin silloin, jos yritys itse toivoo työntekijöiltään aktiivisuutta somessa.

Ota työntekijöiden kanssa puheeksi ainakin seuraavat asiat:

  1. Neuvo oman profiilin kuntoon laittamisessa tai perustamisessa: ohjeista etenkin kuvissa, Headline- ja Summary-tekstien kirjoittamisessa sekä erityistaitojen valitsemisessa.
  2. Muistuta kaikkia linkkaamaan yrityksenne virallinen LinkedIn-profiili työnantajaksi.
  3. Sopikaa yhtenäinen linja siihen, lisätäänkö sähköpostin allekirjoitukseen ja nettisivujen yhteystietoihin linkit LinkedIn-profiileihin.
  4. Nostakaa esiin työkaverienne vahvuuksia Recommendations- ja Endorsement-suosituksilla.
  5. Luo LinkedInin käyttöön ohjeistus, joka sisältää ainakin
    • mahdolliset lakeihin ja eettisiin ohjeistuksiin perustuvat vaatimukset ja rajoitukset
    • LinkedInin ”kirjoittamattomat säännöt” – mikä on kanavan oma sävy, mistä aiheista kanavassa julkaistaan, milloin lähettää kontaktipyyntö, miten antaa suositteluja ja niin edelleen
    • ymmärrettävä kuvaus yrityksenne arvoista, kulttuurista ja missiosta, joita toivotte myös työntekijöiden vahvistavan heidän viestiessään LinkedInissä
    • konkreettisia neuvoja siihen, miten työnantajan julkaisemaa sisältöä voi jakaa.

Ohjeistus on paras käydä läpi kasvotusten, mutta julkaise se myös kirjallisesti esimerkiksi intrassa. Näin työntekijät voivat tarvittaessa palata siihen myöhemmin.

Johtohenkilöille ja työntekijöille, jotka työssään käsittelevät erityisen arkaluonteista tietoa, kannattaa järjestää tarkempi ohjeistustilaisuus. Keskustelussa on hyvä käydä läpi, mitä kannattaa julkaista, minkä tyylisistä keskusteluista on hyvä jäädä sivuun ja miten toimia, jos kriisi yllättää.


Jos kaipaat lisäapua yritysprofiilinne optimointiin, kuvien tai tekstien tuotantoon tai LinkedIn-ohjeistuksen kirjoittamiseen, älä epäröi ottaa yhteyttä!


Lisää Jokirannan juttuja