Vakuuta ja hurmaa – hallitse kielenhuolto

Maailmassa on enemmän tekstejä kuin koskaan. Työelämä perustuu jatkuvaan viestintään, ja vapaa-aika kiinnittyy vahvasti sosiaaliseen mediaan. On oltava jatkuvasti valmis pelaamaan sanoilla, tuottamaan tekstiä ja vastaanottamaan sitä.

Vaikka kielenkäyttöympäristöt muuttuvat, oikeinkirjoituksen periaatteet eivät muuta muotoaan samaan tahtiin. Jotta ymmärtäisimme toistemme viestintää, on perustana oltava jotain pysyvää, jonka avulla viestintäämme rakennamme. Tämän vuoksi on olemassa oikeinkirjoitussäännöt. Niiden periaatteita on osattava soveltaa entistä moninaisempiin kielenkäyttötilanteisiin. Jatkuva tekstitulva sotkeutuu puuroksi, jos hukkaamme säännöt, joiden avulla tekstejä muodostetaan.

Armoa, ei Siperiaan!
Armoa ei, Siperiaan!

Oikolukutyössäni olen huomannut, että eniten päänvaivaa tuottavat välimerkit, etenkin pilkku. Pilkun merkitystä tekstin rakenteen osana ei kannata vähätellä, sillä se luo painotussuhteet lauseiden välille. Pieneltä tuntuvan pilkun hallitseva kirjoittaja ymmärtää tekstien kokonaisuuksien rakenteen, hänellä on rytmitajua. Tekstin rytmi on onnistuessaan vaihteleva, kekseliäs ja mukaansatempaava, ja pilkku sekä muut välimerkit – oikeilla paikoillaan – ovat oleellinen osa rytmitystä.

Hän näki ihanan tytön, joka hymyili kauniisti, eikä katsonut eteensä ja tippui Aurajokeen.

Niin rakas kuin pilkku kirjoittajalle onkin, on hyvä muistaa välillä piste. Jos virkkeeseen alkaa kerääntyä pilkkuja neljä tai enemmän, on aika etsiä sopiva katkaisukohta ajatukselle. Antaa lukijalle aikaa, hengähdystauko. Teksteissäkin yksinkertaisuus on tyylikästä. Simppelit ja helppotajuiset virkkeet helpottavat lukijan ajatustyötä sekä osoittavat, että kirjoittaja on paneutunut asiaan. Asiantuntija osaa muotoilla monimutkaisetkin asiat yksinkertaisesti. Se vaatii aiheen pureskelua ja tekstin hiomista. Huolimaton asenne tuottaa huolimatonta tekstiä.

Oikeinkirjoitussääntöjä ei omaksuta hetkessä, mutta kun ne hallitsee, ei niitä hevillä unohdakaan. Kieliasuun paneutuminen osoittaa ennen kaikkea arvostusta tekstin aihetta ja lukijaa kohtaan. Huomaat, että sinua ymmärretään paremmin ja olet vakuuttavampi, kun ymmärrät säännöt, joilla olet tekstisi rakentanut. Kieli on voimakas väline työelämässä ja ihmissuhteissa – pidä siitä huolta. Kuten erääseenkin yliopiston vessan seinään on ikuistettu: ”Kielioppi on kuin henkilökohtainen hygienia. Voit jättää huolehtimatta siitä, jos tahdot, mutta älä ihmettele, jos ihmiset vetävät sinusta omia johtopäätöksiään.”

Suomen kielen kieliopissa on oma logiikkansa, vaikka sitä voi olla vaikea löytää. Kielioppia ja kielenhuoltoa kannattaa jopa ajatella hieman samalla tavalla kuin matemaattisia ongelmia – kielen rakenne ei ole kovin kaukana matematiikan logiikasta. Sanat ja lauseet vaikuttavat toisiinsa magneettien tavoin: jotkut eivät voi sietää toisiaan ilman välimerkkiä, toiset taas ovat luotuja toisilleen.


Tutustu Kieli kuntoon -koulutukseemme!

Lisää Jokirannan juttuja