Miten puolueiden nimet kirjoitetaan ja lyhennetään?

Huhtikuussa käydään Suomen eduskuntavaalit, ja uutiset vilisevät ehdokkaiden ja puolueiden nimiä. Milloin puolueiden nimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella? Entä miten puolueiden nimet lyhennetään?

Puolueiden viralliset eli puoluerekisteriin merkityt nimet kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Tällaisia virallisia nimiä ovat esimerkiksi Suomen Kristillisdemokraatit (KD)Suomen Keskusta ja Kansallinen Kokoomus.

Usein esimerkiksi mediassa ja arkikielessä puolueista käytetään epävirallista nimeä. Niin sanotut käyttönimet ovat usein virallisia nimiä lyhyempiä, ja ne kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Tällaisia ovat esimerkiksi vihreät (Vihreä liitto), sosiaalidemokraatit (Suomen Sosialidemokraattinen Puolue) ja ruotsalainen kansanpuolue (Suomen ruotsalainen kansanpuolue).

Puolueiden nimet voi myös lyhentää. Nimilyhenteet tarkoittavat virallista nimeä, minkä vuoksi ne kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, kuten Vas. ja RKP. Huomionarvioista on, ettei lyhenteeseen tule pistettä, jos se luetaan kirjain kerrallaan: RKP eli [är-koo-pee].

Puolueiden jäseniin viittaavat sanat kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, kuten perussuomalainenkeskustalainen ja demari. Samaan tapaan myös jäsenyyttä tarkoittavat lyhenteet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, kuten kok., sd. ja kesk.