”Laadukas ammattilehti tehdään yhdessä” 

Saara Taponen oli pitkään Työterveyslääkäri-lehden lukija, kunnes hän loppuvuonna 2020 astui päätoimittajan saappaisiin. Ensitöikseen Taponen halusi uudistaa lehden ulkoasun, ja lopputulokseen ovat tyytyväisiä niin päätoimittaja kuin lukijatkin. 

Saara Taponen väitteli lääketieteen tohtoriksi lähes 20 vuotta sitten. Taposen tarkoituksena oli väitöksen jälkeen jatkaa gynekologian parissa, mutta lopulta urapolku johti työterveyshuollon erikoislääkäriksi. Taponen on tyytyväinen ratkaisuunsa. 

– Nautin työstäni. Tässä työssä pääsee sukeltamaan pintaa syvemmälle. Työterveyslääkärin on tunnettava ja hahmotettava kokonaisuus eli potilaan lisäksi koko asiakkaana oleva työyhteisö.

Taposen mukaan lääkärin työssä tarvitaan hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja, jotta potilaan osaa kohdata parhaalla mahdollisella tavalla. Työterveyslääkärit tekevät paljon moniammatillista yhteistyötä, joten kommunikoinnin on syytä sujua myös eri ammattilaisten kesken. 

– Lääkärin on osattava viestiä selkeästi niin potilaille kuin kollegoille. Kieli on lääkärin työssä tärkeä työkalu, Taponen muistuttaa.

Kieli on Taposelle merkityksellinen väline myös työpäivien jälkeen, sillä Työterveyslääkäri-lehden päätoimittajana hän valmistelee neljä kertaa vuodessa kattavan tietopaketin kollegoilleen. Kirjoittajien joukossa on työterveyslääkäreitä, työterveyshuollon professoreita ja muita alan asiantuntijoita. Ääneen pääsevät myös muiden alojen ammattilaiset, joiden osaamisesta työterveyslääkärikin voi ammentaa itselleen. 

– Artikkelit tuovat ammattikunnallemme tuoretta, näyttöön perustuvaa tietoa suoraan kentältä. Lehti on myös työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen tenttilehti, Taponen kertoo.

Word-tiedostoista syntyy tyylikäs lehti

Taposen mukaan työterveyslääkärin työhön sisältyy usein moniammatillista yhteistyötä – sama pätee myös lehdentekoon. Taposen kanssa lehden sisältöjä suunnittelee kuusihenkinen toimitus, ja taitosta ja kielenhuollosta vastaavat Viestintätoimisto Jokirannan ammattilaiset. Kohta kaksi vuotta päätoimittajana toiminut Taponen kertoo jo rutinoituneensa lehdentekoon.

– On hienoa, että lehdenteossa lääkäreistä koostuva toimitus saa keskittyä omaan ydinosaamiseensa. Osaava yhteistyökumppanimme loihtii Word-tiedostoista valmiin lehden, ja yhteistyöllä saadaan onnistunut lopputulos, Taponen kertoo.

– Lehdenteko Jokirannan kanssa on ollut sujuvaa. Päätoimittajana olen voinut luottaa siihen, että työnjälki on laadukasta. 

Yhteistyö Jokirannan kanssa alkoi vauhdikkaasti, sillä tuore päätoimittaja kääri heti hihansa: Taposen toiveena oli uudistaa lehden ulkoasua. Hän kertoo olevansa tyytyväinen sekä prosessiin että lopputulokseen. 

Jokirantalaisten kanssa loimme lehdelle raikkaan, tyylikkään ja vakuuttavan ilmeen. Ulkoasun uudistaminen sujui vaivattomasti kokeneen yhteistyökumppanin kanssa.

–  Korviini on kantautunut kehuja – lukijat ovat tyytyväisiä uuteen ulkoasuun. Ei liene myöskään sattumaa, että lehden ilmoitusmyynti on moninkertaistunut uudistuksen jälkeen, Taponen lisää.

Tuhti tietopaketti ja yhteisöllisyyden vaalija

Taposen mukaan Työterveyslääkäri-lehti on paitsi ammatillinen tietopaketti myös yhteisöllisyyttä vahvistava lukukokemus. Asiantuntija-artikkelien lisäksi lehdessä on muun muassa Suomen Työterveyslääkäriyhdistyksen uusien hallituslaisten esittelyjä sekä reportaaseja tapahtumista. 

– Ulkoasu-uudistuksen yhteydessä lehteen ideoitiin myös uusi Kollegojen kanssa kahvilla -palsta, jota varten olen haastattelut lääkärikollegoita. Jutuissa päästään kurkistamaan heidän arkeensa, Taponen sanoo.

Näiden lehtien pariin palaa mielellään jälkeenpäinkin.

Työterveyslääkäri-lehdet ovat usein lähes satasivuisia paketteja, joten luettavaa riittää. Taponen kertoo kuulleensa, että usein lukijat säilyttävät lehtiä pitkään. 

Innostus on tarttuvaa

Monikymmensivuisen lehden taittamiseen, kielenhuoltoon ja viimeistelyyn on varattava riittävästi aikaa. Lehdenteko ja sujuva yhteistyö vaatii molemmilta osapuolilta täsmällisyyttä. 

– Neljästi vuodessa ilmestyvää Työterveyslääkäri-lehteä on ollut ilo tehdä, sillä lehden aineisto on aina toimitettu meille säntillisesti ja sovituista aikatauluista on pidetty kiinni, Jokirannan perustaja ja omistaja Leena Hulsi sanoo.

Jokirannan ja Työterveyslääkäri-lehden yhteistyö on jatkunut jo pitkään – lähes 20 vuotta. Hulsin mukaan oli hienoa päästä uudistamaan yhdessä lehden ilmettä.

– Uuden päätoimittajan innostus oli tarttuvaa, ja lopputuloksesta tuli oikein tyylikäs, Hulsi kertoo.