Milloin yhdysmerkki vaatii välilyönnin?

Yhdysmerkkiä käytetään erilaisten yhdyssanojen osien välissä. Yhdysmerkkiä tarvitaan esimerkiksi silloin, kun yhdyssanan osien rajalla on sama vokaali tai yhdyssanan toinen osa on numero, lyhenne tai erisnimi. Yhdyssanan osana voi kuitenkin olla myös sanaliitto, jolloin yhdysmerkin kanssa tarvitaan välilyönti.

Yhdyssanan alkuosa voi olla sanaliitto eli kahden tai useamman sanan muodostama rakenne. Tällaisissa tapauksissa sanaliiton jälkeen tulee välilyönti ja yhdysmerkki on kiinni yhdyssanan loppuosassa. 

Sain eilen luettua loppuun Harry Potter ja viisasten kivi -teoksen
Ystäväni osti ensimmäisen kotinsa avaimet käteen -periaatteella
Sain juuri pro gradu -tutkielmani valmiiksi. 

Sanaliitto voi esiintyä joskus myös yhdyssanan jälkiosassa. Tällöin yhdysmerkki on kiinni yhdyssanan alkuosassa ja välilyönti tulee ennen sanaliittoa: 

Isovanhempani matkustivat aikoinaan paljon Yhdysvalloissa, mutta nyky- New York on heille tuntematon. 

Jos sanaliiton sisältävä yhdyssana joudutaan jakamaan eri riveille, yhdysmerkin oikea paikka on jälkimmäisen rivin alussa, yhdyssanan loppuosassa kiinni. Lisäksi alkuosana olevan sanaliiton olisi hyvä olla kokonaisuudessaan ensimmäisellä rivillä. 

Kielestä kiinni
-juttusarja

On hyvä muistaa, että välilyöntiä käytetään yhdysmerkin kanssa vain silloin, kun yhdyssanan osana on sanaliitto eli erikseen kirjoitettuja sanoja. Jos yhdyssanan alkuosassa sanat tai numerot on yhdistetty esimerkiksi yhdysmerkillä tai ajatusviivalla, välilyöntiä ei käytetä: Juha-Pekka-setä, 25–30-vuotiaat ja www.jokiranta.fi-sivusto.