Pieni Kirjapuoti muutti Naantaliin

Pieni Kirjapuoti muutti vuosi sitten Turun keskustasta Naantalin torin laidalle. Kirjapuoti on otettu lämpimästi vastaan, ja omistaja Katri Tuomiselle työssä parhaita hetkiä ovatkin kohtaamiset asiakkaiden kanssa. Korona-aika on näkynyt myös kirjapuodin arjessa: näinä poikkeusaikoina kirjat ovat olleet monille lohdullisia kavereita, jotka auttavat irtautumaan arjesta.

Naantalin torin kupeessa on tunnelmallinen ja lämminhenkinen kirjakauppa, joka houkuttelee astumaan sisään. Koristeelliset kirjankannet kutsuvat selailemaan, ja taustalla soiva kepeä musiikki auttaa uppoutumaan kirjojen maailmaan. Katri Tuomisen perustamalla Pienellä Kirjapuodilla on naantalilaispäiviä takanaan pian jo vuoden verran. 

– Täällä on tullut tervetullut olo, ja naantalilaiset ovat ottaneet kirjapuodin hyvin vastaan, Tuominen toteaa.

Pieni Kirjapuoti istuu hyvin naantalilaiseen katukuvaan ja paikkaa aukon kulttuurikaupungin sydämessä: Naantalissa ei ole ollut omaa kirjakauppaa muutamaan vuoteen. Tuomisen mukaan kirjakauppaa onkin kaivattu ja odotettu. 

– Täällä kivijalkakauppa nähdään tärkeänä, ja kaupunkilaiset ymmärtävät, mitä kirjakaupan säilyminen katukuvassa vaatii. Naantalilaiset ovat kyllä pitäneet hyvää huolta omastaan. 

Vastavuoroisesti Tuominen pitää huolta asiakkaistaan – jotakin siitä kertoo se, että osa vanhoista vakioasiakkaista matkustaa Turusta Naantaliin ja tekee yhä kirjaostoksensa Pienessä Kirjapuodissa.

Tuomisen mielestä on hienoa, että asiakkaat tulevat tutuiksi. Työn parasta antia ovat hyvät keskustelut asiakkaiden kanssa, ja Tuominen nauttii siitä, että hän saa kuunnella asiakkaan kokemuksia ja suositella niiden perusteella uutta luettavaa.

Jokirannan Nelli Mäkitalo haastatteli Pienen Kirjapuodin perustajaa.
Nelli Mäkitalo haastatteli Katri Tuomista tunnelmallisessa kirjapuodissa.

– Ehdottomasti parhaimpia kohtaamisia tässä työssä ovat ne kerrat, kun lukija palaa puotiin ja kertoo edellisen lukuvinkin kolahtaneen. Sitten jo etsimmekin yhdessä uutta luettavaa, Tuominen kertoo hymyillen.

Kirjapuodin valikoima on laaja, joten tarjontaa on monenlaisille lukijoille. Toisinaan Tuominen myös tilaa teoksia asiakkaiden toiveista.

Viime kuukausina lukijoita ovat vetäneet puoleensa muun muassa vuoden 2020 Finlandia-palkittu Anni KytömäenMargarita, Barack Obaman muistelmateos Luvattu maa sekä upealla kuvituksella varustettu Talonpoikaisveneet Saaristomerellä. Lastenkirjasuosikkeja ovat olleet muun muassa Tatu ja PatuNeropatin päiväkirjat sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandialla palkittu Radio Popov.

– Naantalilaiset ovat kyllä monipuolisia lukijoita, Tuominen summaa.

Tuominen itse sai juuri luettua loppuun Yaa Gasin Maan ja taivaan, jota hän kehuu taitavasti kirjoitetuksi tunteikkaaksi tarinaksi.

Pitkäaikainen haave toteutui

Kirjapuodin arkisen pyörittämisen lisäksi Tuominen päätti kääriä hihansa ja toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa. 

– Viime elokuussa järjestettiin ensimmäistä kertaa Naantalin Kirjajuhlat. Tämä kolmipäiväinen kirjallisuustapahtuma kokosi yhteen taiteilijoita sekä useita kymmeniä kirjallisuuden ja taiteen ystäviä. Naantalissa on hienot puitteet ja erinomainen miljöö tällaiselle tapahtumalle, Tuominen kertoo. 

Naantalin Kirjajuhlat tarjosi lukijoille mahdollisuuden tavata kirjailijoita. Tapahtumaan osallistuivat muun muassa Anni Kytömäki, Selja Ahava, Roope Lipasti ja Juha Hurme. Tuomisen mukaan monet lukijat vaihtavat mielellään kirjailijan kanssa muutaman sanan. 

– Kirjailijan tapaaminen voi olla sitouttava ja me-henkeä luova kokemus, hän lisää.

Tuomisen suunnitelmissa on järjestää Naantalin Kirjajuhlat jälleen ensi kesänä. 

Kirja on lohdullinen kaveri

Korona-aikana suomalaisten lukuinto on kasvanut, ja moni onkin tarttunut kirjaan pitkän tauon jälkeen. Tämä on näkynyt myös Pienessä Kirjapuodissa. 

–Olen yli kymmenvuotisen urani aikana huomannut, että kirjoja ostetaan vuosi vuodelta vähemmän. Tänä vuonna kirjamyynti on kuitenkin kasvanut ja ihmiset ovat lukeneet enemmän, Tuominen kertoo. 

Kasvaneen lukuinnon syyt voivat olla moninaiset. Tuominen arvelee, että kirjat ovat houkutelleet, koska koronan myötä vapaa-aika on voinut lisääntyä ja kulttuuritapahtumia on peruttu. 

– Onhan kirja myös lohdullinen kaveri niin lapsille kuin aikuisillekin. Hyvän kirjan siivittämänä pääsee irtautumaan hetkeksi arjesta. 

Monet innostuvat lukemisesta jo lapsuudessa, mutta Tuomisen mukaan lukuinto voi syttyä vielä aikuisiälläkin. Hän muistuttaa, ettei huonoihin lukukokemuksiin kannata takertua liikaa.

– Liian moni luulee esimerkiksi epämieluisan teoksen tai tyylilajin vuoksi, ettei lukeminen olekaan se oma juttu. Maailma on täynnä erilaisia teoksia, joten jokaiselle löytyy taatusti jotain. Onkin tärkeää, että uskaltaa tarvittaessa kysyä neuvoa ja tarttua erilaisiin teoksiin

Myös lastenkirjoista löytyy vaihtoehtoja erilaisille lukijoille, mikä näkyy Pienen Kirjapuodin runsaassa valikoimassa. Tuomisen mukaan lapsille ostetaan paljon kirjoja, minkä lisäksi kirja voi olla sukupolvien yhteinen kokemus: vanhemmat saattavat lukea lapsilleen ja lastensa kanssa kirjoja, joita he ovat itsekin lapsuudessaan lukeneet. 

Kuitenkin huolestuttaviakin kehityssuuntia on nähtävissä. 

Katri Tuomiselle työn parasta antia ovat hyvät keskustelut asiakkaiden kanssa.

– Kaikkien kotoa ei välttämättä löydy yhtäkään kirjaa, ja joillekin lapsille kirja on suorastaan eksoottinen.

Lukeminen on tärkeää etenkin lapsuudessa, sillä se kehittää esimerkiksi kielellisiä taitoja ja ajattelutaitoja sekä rikastaa mielikuvitusta – lukemalla pääsee uppoutumaan hienoihin tarinoihin ja seikkailuihin.

Tuomisen mielestä lukuvinkkien pyytäminen on helpoin tapa löytää itselleen tai vaikka lapselleen sopivin teos. 

– Autan mielelläni sopivan luettavan etsimisessä, hän vakuuttaa.